Helyszíneink

Fehérvári Civil Központ

A SZETA központja.

Kezdetektől zajlik itt adományosztás, napjainkban már hetente három alkalommal, pénteken, szombaton és vasárnap is, de amennyiben ekkor kevésnek bizonyul az adomány mennyisége, akkor a hét más napjain is.

Innen indulnak esetenként azok a csomagok is, melyeket a Családsegítő juttat el családjaihoz.

A SZETA központjaként sok egyéb, az Alapítvány tevékenységéhez tartozó munka is folyik a házban.

A hét négy napján szociális és életvezetési tanácsadást tartunk, melynek keretében az igénybe vehető támogatási és szociális juttatásokról adunk információt, és egyéb, a mindennapi élethez kapcsolódó kérdésekben igyekszünk segítséget nyújtani.

Innen koordináljuk a lakossági felajánlások célba érését, de ide szervezzük a ruhaosztásokat is.

Mind a helyben tartott, mind a külső helyszíni rendezvények szervezése is itt történik.

Az épületben több civil szervezet is működik - és ha olyan munka zajlik a SZETA-nál, akkor egy emberként állnak mellénk, így valóban megvalósul a mottónk: "Tegyünk együtt a rászorulókért".

Munkatársaink: az alapítvány kurátora: Zugor Zsuzsanna, irodavezető: Szontaghné Kovács Erika, tanácsadó: Török-Hajzer Márta, szakmai megvalósítók: Végvári Ádám, Hegyi Balázs.

Rác utca

A “legfiatalabb” helyszínünk 2017. február óta várja családjainkat a Rác utca 15. szám alatt, ahol Tóthné Törzsök Katalin és Molnárné Csepi Mária segítségével kerülnek kiosztásra az ide érkező adományok. Mindketten személyes ismeretség alapján csatlakoztak a SZETA csapatához, mindketten a Palotavárosban laknak, ezért a folyamatos személyes kontaktus lehetővé teszi, hogy a kezdetektől észleljék, ha krízis felé sodródik egy család, és így időben tudjuk jelezni az illetékesek felé, hogy minél hamarabb megérkezzen a segítség. Ez a munkamódszer lehetőséget ad problémakövetésre is.

A helyszín rövid ideje tartó működése ellenére a segítőink ki tudtak alakítani egy kedves, családias légkört: nemcsak adományosztás folyik, hanem személyes beszélgetés, a családok között barátság kialakulása, mindennapi problémákhoz egymásnak adott ötletek, tanácsok is jellemzik a hétfő délutáni találkozásokat.

Ettől a héttől kezdve egy segítőnk felajánlotta, hogy családjainkat munkaerő-piaci tanácsokkal látja el, tovább bővítve ezzel Alapítványunk támogatási lehetőségeit.

Ahogy a Rác utca egy békés, nyugodt sziget Fehérvár szívében, ugyanúgy ez a légkör fogadja az ide érkezőket.

PAPSZE

A Palotavárosiak a Palotavárosért Szociális Egyesület vezetőjével Ungváryné Ildikóval az együttműködésünk igen régre nyúlik vissza.

Ildikó már az egyesület megalakulása előtt önkéntesként segítette áldozatos munkájával alapítványunkat, így mikor elindult a PAPSZE együttműködésünk egyértelmű volt.

A segítői munka hatékonyságát növeli, ha napi kapcsolatot tudunk fenntartani családjainkkal, hiszen a mindennapi érintkezés lehetővé teszi, hogy fel tudjuk mérni az igényeket, krízishelyzet esetén a bizalmi kapcsolat elősegíti a minél hamarabbi értesülést vagy a bajba jutottól vagy a környezetétől.

Mivel Ildikó és az őt segítő önkéntesek palotavárosi lakosok, így az egyesület által kialakított védőháló hatékonyan tud működni.

Egyedi megoldásként egy adománydobozt hoztak létre, melybe várják a lakossági tartós élelmiszer felajánlásokat.

Alapítványunk Ildikó munkáját 2016.-ban a SZETA 25 éves fennállására tartott ünnepségén Csengőszó Díjjal köszönte meg.

A Palotavárosban heti két napon, kedden és csütörtökön tartanak osztást.

Köfém lakótelep

A Köfém lakótelep az első pillanattól, ahogy átvettük az Alapítvány működtetését, állandó helyszínünké vált, sőt, az első adomány, melyet a TESCO áruháztól kaptunk itt került átadásra!

Kollégánk, Lakatos Tibor a Köfém 1. szám alatti kirendeltségünkön már az első pillanattól állhatatosan segíti munkánkat. Mivel Tibor ott él, mindig tudjuk hogy ha egy család bajban van, ha azonnali segítségre van esetleg szükség

A lakótelep ezen részén önkormányzati lakások vannak így az adományozottak köre változó, ez sokkal nagyobb odafigyelést kíván.

Megfigyelésünk szerint akinek támogatásra van szüksége, nehezen nyílik meg és beszél a nehézségeiről, így Tibor jelenléte sokat segít nekünk abban, hogy értesüljünk a felmerült szükségletekről, például élelmiszer, ruházat, bútor.

Alapítványunk Lakatos Tibornak 2016.-ban a SZETA 25 éves fennállására tartott ünnepségén Csengőszó Díjat adományozott.