30 éves a SZETA

2021. december 8.

A Szegényeket Támogató Alapítvány alapításának 30. évfordulóját ünnepeltük a Székesfehérvári Civil Központban. A szeretet, az önzetlenség és a tenni akarás ünnepén köszönetet mondtunk azoknak az együttműködő partnereknek, önkénteseknek, akik az elmúlt három évtizedben támogatták a szervezet munkáját, segítettek többezer nehéz helyzetbe került fehérvárinak.


A Vox Mirabilis Kamarakórus a Betlehembe érkezett című lengyel karácsonyi kórusművel köszöntötte a SZETA önkénteseit, munkatársait, segítő partnereit, támogatóit, és igyekezett a lelkeket is felkészíteni a közelgő karácsonyra. Mint az az üdvözlésben elhangzott, a szeretet, az önzetlenség és a tenni akarás az, amiről a SZETA 30 éve szól. 

Vargha Tamás országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében kiemelte, az a segítség, amelyet az alapítvány nyújtott többezer székesfehérvárinak az elmúlt három évtizedben, nagy hatással volt a közösségre. A képviselő megköszönte az alapítvány munkatársainak, önkénteseinek munkáját.

A segítőt is meg kell néha erősíteni. A SZETA az elmúlt évtizedben számos alkalommal kapott támogatást ahhoz, hogy a nehezebb időszakokban is folyamatosan működjön, szolgáltasson, nyújtson segítő kezet a hozzáfordulóknak. Idén a Miniszterelnökség kiemelt összeggel támogatta az Alapítvány munkáját. Ez a kiemelkedő tevékenység, a vállalt feladat ellátásán túl, közösséget teremt, támogat, és ezek mentén értékeket közvetít, emelte ki Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében.

Magyarország, így Székesfehérvár gazdasága és a társadalmi problémák is sokat változtak az évtizedek során. A szociális szakembereknek más kihívásokkal kellett szembenézniük 1989 után, megint más okozta a legfőbb gondot a 2008-as világválság idején, és ma, a járvány idején is új arcát mutatja a szegénység. Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője röviden szólt azokról az új problémákról, kihívásokról, amelyekkel szembe kell nézni a szociális szféra szakembereinek. Méltatta a fehérvári közösségben rejlő erőt, azt a komplexitást, amelynek köszönhetően az elmúlt másfél év kihívásait közösen tudták kezelni Székesfehérvár Önkormányzatával, az intézményekkel és a városban működő erős civil hálózattal jól együttműködve.

A Szegényeket Támogató Alapítvány története nem mindennapi. Kívülről talán nem is látszik, mennyi munka, elköteleződés és adni, tenni akarás van egy-egy sikeres adományakció, vagy éppen gyermekprogram mögött. A kiváló szakmai alapokon nyugvó szervezet kurátora, dr. Zugor Zsuzsanna ünnepi beszédében köszönetet mondott kollégáinak és az önkénteseknek az elmúlt évtizedekben végzett tevékenységért. A jövő terveiről szólva kiemelte, szeretnének abban is segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak, hogy megtalálják helyüket az állandóan változó, új kihívásokkal teli munkaerőpiacon, valamint még nagyobb figyelmet szentelnek az egészségfejlesztésre.

Az ünnepi köszöntőket követően következett az elismerések átadása. A SZETA 1999-ben alapította meg a Csengőszó díjat, amellyel önkénteseinek, segítőinek, az iskolai gyermekvédelmi felelősöknek köszöni meg a munkáját. Olyanoknak, akik különösen sokat tettek a rászoruló családokért, gyermekekért. Idén egy olyan önzetlen ember kapta meg a díjat, aki nélkül több családhoz nem jutott volna el az alapítvány rendszeres élelmiszer- és ruhaadománya. A Csengőszó-díjat idén Zámbóné Bóza Szilvia vehette át, aki példamutató édesanyaként gondoskodik családjáról, három gyermekéről, és erős támasza férjének, Tamásnak. A méltatásban elhangzott, Szilvia saját családja mellett nem feledkezett meg azokról a környezetében élőkről sem, akiknek ő tud a saját erejéből segíteni. Olyan családoknak viszi lelkesen, hétről-hétre a SZETA adományait, akik nem tudják megoldani az Alapítványhoz való eljutást, és ha arra van szükség, akkor az általa készített ételt is megosztja másokkal. Fontos jelzéseket ad az Alapítvány felé, ha látja, hogy valaki bajban van, de magától nem jelentkezik segítségért. Akkor is lehet rá számítani, ha rendezvényekről, programokról van szó, gondosan és pontosan segíti az adminisztrációt is, mely nagymértékben könnyíti a munkát.

A Szegényeket Támogató Alapítvány a köszönet és a hála jelképeként elismerő okleveleket adott át azok számára, akikre mindig számíthatott a segítségnyújtásban. Elismerő oklevelet vehetett át: Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Deák Lajosné és Viza Attila önkormányzati képviselő, Tisztl Henrik intézményvezető, Dr. Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal főosztályvezetője, az Alba Triatlon Sport és Szabadidő Egyesület, Nagy Györgyné, Elekes Péterné, Pletser Ádám, Koma Mónika és Koma Tímea. Az est zárásaként Mészáros Attila alpolgármester adta át Székesfehérvár polgármestere elismerő oklevelét, és mondott köszönetet a város nevében az elmúlt három évtizedben végzett munkáért.

(forrás: okkfehervar.hu)

Adni Jó Kupa - 2021

2021. november 24.

Tizenegyedik alkalommal rendez Adni Jó Kupát az Adni Jó Kupa Baráti Kör Székesfehérváron. Az eseményt a MOL Fehérvár FC is támogatja, biztosítja a helyszínt, a Szegényeket Támogató Alapítvány pedig az adományok családokhoz eljutásában nyújt segítséget.


A tavalyi pandémiás helyzetet követően idén ismét megrendezheti az Adni Jó Kupát az Adni Jó Baráti Kör Székesfehérváron. A jótékonysági focitorna helyszíne a MOL Fehérvár FC fedett utánpótlás központja lesz, melyre 2021. december 19-én 9 órától kerül sor.


A helyek beteltek, 14 csapat nevezését fogadták. „A torna napjáig szeretettel várjuk és fogadjuk a tárgyi és anyagi felajánlásokat, amelyeket mi – mint eddig is – a legjobb tudásunk szerint szétosztunk a rászorulók között”
Adományokat a 2021.12.03-án, 10-én,12-én a Jégkorongmeccsen Hydro Fehérvár AV és a 2021. december 19-én megrendezésre kerülő focikupán lehet adni.

 

Ugorj Be Most!

2021. november 19.

Közös sajtótájékoztató keretein belül adta át az Értékmentők by iGenerációért Egyesület elnöke Pletser Ádám a Szegényeket Támogató Alapítványnak azt a 105.000 forintot, ami a Vörösmarty Színház színészeivel közös, Ugorj Be Most! című műsor támogatói jegyeiből folyt be.

 

A műsor történetének legnagyobb nézőszáma, ennek köszönhető legnagyobb összege jött össze a jó cél érdekében. A két szervezet együttműködése a jövőben egy új, élményközpontú programmal folytatódik.

A decemberben 30 éves születésnapját ünneplő Szegényeket Támogató Alapítvány kurátora, Dr. Zugor Zsuzsanna elmondta, a tavalyi évben összesen 96 millió forint értékben osztottak szét tartós élelmiszert a rászoruló családoknak. A most átadott összegből összesen 30 családnak tud az alapítvány karácsonyi ajándékokat vásárolni.

„A Szegényeket Támogató Alapítvány az év minden napjában élelmiszert oszt. Azonban a karácsonyi időszakban különösen fontos, hogy egy kicsit többet, egy kicsit mást tudjunk a családoknak adni. Ez az összeg ebben tud segíteni.” – összegzett Dr. Zugor Zsuzsanna. Továbbá kiemelte, hogy nem ez a két szervezet első együttműködése: egy korábbi akciójuk során bicikliket tudtak közös erővel beszerezni a rászoruló családoknak.

„Ha valami jó elkezdődik, azt érdemes tovább folytatni” – vezette fel a további együttműködést Pletser Ádám elnök. A jövőben az iGenerációért Egyesület a Szegények Támogató Alapítvány által támogatott családoknak, gyerekeknek szeretne élményeket adni. A cél, hogy közösen olyan élményekben tudják részesíteni a rászorulókat, amivel szebbé tehetik a mindennapjaikat. A tervek között szerepel egy látogatás a Parlament épületébe, élményautózás és sok más nem mindennapi tevékenység. Az élményeket Bakancslista címen már decemberben elkezdik megszervezni, a videós beszámolókat pedig mindenki megtekintheti az iGenerációért közösségi felületein.

(forrás: szekesfehervar.hu)